Friday, March 6, 2009


Има повеќе видови пастрмајлии.... велешки, св. николски, пробиштипски, скопски.... итн... Рецептот варира... некои ја прават со јајца, некој во три слоеви (јајца, месо, сирење),

Штипска пастрмајлија (за 4 лица)


1 кг. брашно- свинска удина- 200 гр. маст- 4 јајца- пакетче квасец (25 грама)Додајте го растопениот квасец во брашното и со вода замесете средно меко тесто. Изработете го добро тестото и оставете го некое време да постои за да скисне. Потоа разделете го тестото на 4 еднакви дела, секој дел посебно расплескајте го како за не многу голема погача.Исечете го месото на ситни парчиња, посолете го и разделете го на 4 дела и ставете го на четирите пастрмајлии. Распоредете го месото врз целите кори, околу секоја кора направете витка од тестото, врз месото ставете парчиња маст и ако сакате црвен пипер. Ставете ги вака подготвените пастрмајлии во рерна да се печат на 250 степени. Откако ќе се потпечат малку на секоја пастрмајлија ставете по едно изматено јајце и вратете ги во рерната да се испечат. Се сервираат топли.

No comments:

Post a Comment